Een paar weken geleden hebben we meegedaan aan de Dutch Open Hackathon. En, zoals bij elke andere hackathon waar we aan meegedaan hebben, was het zwaar, inspirerend, leerzaam en vooral erg leuk!

Het podium van de Dutch Open Hackathon.

De Dutch Open Hackathon was uniek, doordat het georganiseerd was door acht grote bedrijven. Het organisatorische voordeel hiervan is groot, omdat de hackers zich echt konden concentreren op hun werk. De organisatie, ervaren met grote evenementen, zorgde ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld was.

Maar het veel grotere voordeel was dat de data die beschikbaar is gesteld heel erg gevarieerd was. Dit gaf alle hackers de kans om helemaal los te gaan met verschillende ideeën. Hierdoor waren er maar weinig ideeën die echt op elkaar leken.

Ons team; Bruno, Michiel samen met Timon, Pim en Koen.

Nieuwe mensen

Één van de leukste aspecten van een hackathon is dat je veel nieuwe mensen leert kennen, en misschien zelfs in een team duikt met onbekenden. Zo werden direct bij het binnenkomen al aangesproken door drie andere hackers, namelijk Timon Steenbergen, Pim de Witte en Koen Vendrik. Het klikte direct en we hebben dan ook met deze nieuwe mensen een team gevormd!

Ons product, Sense of Urgency

De kern van een hackathon is natuurlijk om producten te maken. Zo heeft ons team zich dan ook vol gestort op Sense of Urgency, een systeem wat door middel van een app en domotica ervoor zorgt dat je nooit meer te laat vertrekt voor je volgende afspraak of vlucht!

Een starter set van Philips Hue lampen.

Dankzij een set lampen van Philips Hue, de route-informatie van TomTom en de vluchtinformatie van Schiphol hebben we een app en backend gemaakt, waarmee je subtiel te zien krijgt of je al moet vertrekken. Er wordt zelfs rekening gehouden met files op de weg en of een vliegtuig misschien vertraagd is!

Sense of Urgency wordt blauw op het moment dat je je klaar moet maken om te vertrekken. Geen haast, alle tijd. Maar langzaam wordt het licht en de app rood. Ben je nu nog niet weg? Ik zou maar snel zijn!

Geen slaap

De aanhouder wordt beloond, dus slapen zit er natuurlijk niet in! Je hebt dan ook maar 26 uur om je product af te maken. We hoorden bij de vele teams die ‘s nachts doorgewerkt hebben en daardoor ook weinig tot geen slaap hebben gehad.

Michiel met twee van de beruchte vluchttorens als oren.

De sfeer ‘s nachts is heel anders dan overdag. Het is rustiger, omdat toch veel mensen een uiltje knappen, en iedereen is uiterst geconcentreerd bezig. Maar toch is iedereen in voor een grapje, wat geregeld bleek door het aanzetten van de leuke Schiphol torentjes die we gekregen hebben! “Boarding please at gate B14!”

We zijn zeker blij met de normale werktijden als programmeur. Maar soms is de nacht doorhalen het zeker waard. Zo voelt een hackathon écht alsof je wat gepresteerd hebt!

Epiloog

Het werken met onbekende mensen aan één enkel doel is ons weer heel goed bevallen. Het zorgt ervoor dat je in een heel korte tijd ieders rol goed moet hebben vastgesteld en de prioriteiten op een rijtje moet hebben.

Ons product is dan ook uitstekend gelukt. Het had uiteraard de nodige haken en ogen, maar onze presentatie is vlekkeloos door Sense of Urgency bijgehouden, waarbij het rode licht tevens het einde van de presentatie aankondigde. Kortom, het werkte perfect!

Ook al hebben we niet één van de hoofdprijzen gewonnen (de concurrentie was moordend en uiteindelijk heeft een ander geweldig idee gewonnen), zijn we toch in de prijzen gevallen.

Philips zag de potentie van geïnteresseerde hackers die met de Philips Hue mooie nieuwe producten kunnen maken en hebben daarom ons een set Philips Hue lampen per teamlid aangeboden.

Dit kan natuurlijk niet anders betekenen dat binnenkort ons kantoor gekleurd oplicht als onze afspraken dichterbij komen!