Maandag is, met een aankondiging door Minister Plasterk op Radar, de app KopieID gelanceerd! Met deze app kan je veilig een kopie maken en versturen van je identiteitsbewijs.

Samen met Milvum hebben we deze app ontwikkeld voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties die het probleem van identiteitsfraude grondig wilt aanpakken. KopieID helpt daarbij door te voorkomen dat er onveilige kopietjes van je ID rondslingeren.

Een iPhone met KopieID

Hoe werkt het?

Van de wet mag door de meeste instanties geen kopie van je ID gemaakt worden. Maar toch wordt dit te vaak gedaan, meestal omdat niemand beseft dat het verboden is. En zelfs als je dit wel weet, als je aan de balie staat met een lange rij achter je, heb je geen zin om hierover te discussiëren.

In plaats van je identiteitsbewijs af te geven aan een medewerker, kan je zelf een veilige kopie maken met KopieID. De app laat je;

  1. een foto maken van je identiteitsbewijs,
  2. gevoelige informatie hierop wegstrepen en,
  3. de naam van de instantie en de reden voor het kopietje erop noteren,
  4. voordat je hem naar de instantie mailt.

Zo is je kopie toch veilig. De kopie kan niet hergebruikt worden voor een ander doel.

Veiligheid

We hebben ons best gedaan om de app zo veilig mogelijk te maken. Zo slaan we nooit de kopie van je identiteitsbewijs op en kan de informatie die je hebt weggestreept niet meer worden teruggehaald, ook niet met tools als Photoshop.

Verder maakt de app bijna geen gebruik van internet. Zo zorgen we ervoor dat de app geen gevoelige informatie kan lekken. Alleen als je de kopie verstuurd naar een instantie, heb je verbinding met internet nodig. En dat laten we dan ook over aan het OS van je telefoon.

Ondanks al deze veiligheid, is het versturen via Facebook of Twitter vast niet het beste idee ;)

Het welkomscherm van KopieID

Kleine projecten met een groot resultaat

Het idee van KopieID is ontstaan tijdens een hackathon rondom identiteitsfraude, georganiseerd door het Ministerie van BZK. Het Ministerie zag direct dat de app de huidige situatie kon verbeteren en ging met ons in gesprek om de app werkelijkheid te maken.

Doordat KopieID toegespitst is op één taak, is het project klein en behapbaar gebleven. Maar de gevolgen zijn des te groter. De burger is, onder andere door de aankondiging op Radar, zich zeer bewust van identiteitsfraude en heeft nu een een tool in handen om dit te helpen voorkomen. Dit kan onze maatschappij alleen maar verbeteren.

Het is niet erg als je vergeet dat je KopieID hebt geïnstalleerd, zolang je er maar weer aan denkt als iemand om een kopie van je identiteitsbewijs vraagt.

Download KopieID van de Apple App Store, de Google Play Store of de Windows Phone Store.